Blå Mandag helt uden ansvar

Det er anden gang, Jan Julin(2. fra venstre) er med et af sine børn på Blå Mandag. Foto Sisken Laugesen

Det er ungdomsskolen, der har ansvaret for de unge, alligevel er flere forældre taget med på Blå Mandag for at støtte deres børn.

Jan Julin er taget hele vejen fra Årup på Fyn til Blå Mandag i Aarhus. Han er en af de mange forældre, der holder Blå Mandag på sidelinjen, mens de unge nyder fridagen på gågaden og i Tivoli.

Det er den lokale ungdomsskole i Årup, der står for arrangementet, forældrene er kun med som gæster og støtte for deres børn.

”Vi fungerer faktisk bare som bank, og så får vi lov at slæbe på de ting, de køber,” smågriner Jan Julin, der er med sønnen Mathias Julin i Tivoli Friheden.

”Jeg har faktisk slet ikke set Mathias, siden han var forbi efter flere penge til shopping,” siger Jan Julin, mens han nyder den sidste eftermiddagssol på en bænk i Tivoli Friheden. Ovenover ham drejer og snurrer karrusellen Pegasus så hurtigt, at det er umuligt at genkende ansigterne på passagererne, ben dingler, og hysteriske teenagepiger skriger.

”Der er han, det er ham med de blå bukser,” siger Jan Julin. Mathias får øje på sin far og slår sig ned på bænken sammen med ham.

Mathias Julin har mere travlt med rutsjebanerne end at holde øje med sin far. Foto Sisken Laugesen

”Jeg synes, det er fint, han er med. Så ved jeg, der er nogen, der kan hjælpe mig, hvis jeg får brug for det,” siger Mathias Julin. Og det er lige netop det, der er faderens intention. Han er nemlig ikke med for at overvåge eller kontrollere, men for at skabe de bedste rammer for sin søn og de tusinder af andre unge mennesker, der fylder de aarhusianske gader om mandagen i april og maj.

Mandag d. 23. bliver den største og sidste Blå Mandag i Aarhus og Tivoli Friheden for i år. Når dagen er omme, forventes 11-12.000 konfirmander at have besøgt Århus. 5-6000 alene den dag. Hvor mange forældre, der er fulgt med, vides dog ikke med sikkerhed.