Musik-studerende kæmper for arbejde

Jeppe Lindberg på vej til publikums dom. Foto: Andreas Thorsen Larsen

Der går seksten trompetstuderende på Det Jyske Musikkonservatorium, men ude i virkelighedens jobmarked er der ikke meget brug for dem. Derfor spiller nogle af dem koncert mandag aften i Musikhuset. Opmærksomheden må de kæmpe om.

Han ved det godt. Trompetens nasale lyd knækkede midt over, og nu står han tilbage med en fejl. Han kigger på sit instrument, nærmest bebrejdende. Tørrer hånden af i højre bukseben. Dyb indånding. Videre.

”Det er klart, at man skal have sit navn ud,” siger Jeppe Lindberg.

Han er tredjeårsstuderende trompetist på Det Jyske Musikkonservatorium, og han og hans medstuderende spiller mandag aften koncert i Musikhuset. De gør det for at øve sig i at modtage publikums dom såvel som klapsalver, men de gør det også for at vise sig lidt frem for verden.

Skide nervøse

Det er svært at få arbejde, når man er seksten studerende alene i Aarhus, og de få danske jobs, der er, søges af trompetister fra hele Europa. Derfor må man overstråle de andre, når chancen byder sig. Og det gør den her.

”Branchen er hård, og det er vildt svært at få job. Vi konkurrerer, når vi går til prøver, og vi konkurrerer, når vi spiller her,” siger Jeppe Lindberg.

Det er ikke mange, der er mødt op til koncert med fremtidens trompetister mandag aften. En tyve styks sidder drysset ud over Musikhusets mindste sal, men det betyder ikke, at Jeppe Lindbergs nerver brokker sig mindre.

”Man kan se på folk, at de er skide nervøse. Og det jeg også. Nerver er et kæmpe problem for mange af os. Især i aften.”

Jeppe Lindberg og hans medstuderende spiller skiftevis, mens publikums dom forbliver rimeligt usagt. Selv virker han glad for klapsalverne. Han er tilfreds, og aftenen har på trods af knækkede toner været en succes.

Og succes er alt, for drømmen om en karriere som trompetist kræver, at man overvinder sin nervøsitet og overstråler sine medstuderende. For der arbejde på spil.