Her lever de sig ind i historien

Vikingebådsimulatoren hitter blandt eleverne. Foto: Andreas Beck

Elever fra 7. klasse på Møn Friskole var tirsdag på tur til Moesgård Museum. Her oplevede de Vikingetiden på en helt ny måde – de levede sig ind i Danmarks første, sidste og eneste storhedstid ved hjælp af museets visuelle og sanselige udstilling.

Vi når faktisk helt til Gorm den Gamle, inden de første ben i joggingbuks begynder at røre uroligt på sig. Det svarer til femten minutter af museumsguide Birgittes undervisning. Lidt efter er der fri leg, men så alligevel ikke. For det hele foregår i Moesgårds Museums udstilling ’Syv Vikinger’, og eleverne lærer, mens de leger.

”Man kan fornemme det,” siger Birgitte om stemningen i udstillingen. ”Det er visuelt, men man kan også røre og dufte.” På Moesgård får man vikingerne helt ind under huden. Eller også kommer man helt ind under huden på vikingerne. Birgitte har ikke valgt metafor endnu.

Og her dufter faktisk lidt af viking. Spotbelysningen brydes af en let tåge, der får elever såvel som museumsguider til at virke længere væk, end de egentlig er. Det giver mening, for her er man i Vikingetiden.

En stemning af viking

”Vi er alle forskellige i den måde, vi lærer på,” siger Pernille, som er klasselærer for poderne fra Møn. ”Og Moesgård rummer mange af de måder.”

Hun har taget sin klasse med til museet for at lære på en ny måde. Og det gør man her, mener hun.

”De har skabt en stemning herinde. Man har fornemmelsen af, at man står i det, og man behøver ikke forestille sig det. Det er rigtigt nemt at leve sig ind i Vikingetiden her.”

En pige eller måske en dreng i overgang hviner, da det viser sig, at dukkerne føles som rigtige mennesker. En dreng ser ind i et kighul. Uden nærmere forklaring får hans kammerater at vide, at der er feeeeedt inde på den anden side. Og ovre ved vikingebådsimulatoren spørger en hjælpsom dreng, om han skal hjælpe en pige med at styre. ”Nehej!” siger hun noget så fortørnet, mens hun smiler, uden han ser det. Men det var da dejligt at blive spurgt.