Demokrati til debat på Aarhus Universitet

I dag åbnede Aarhus Universitet dørene for offentligheden, da det årlige MatchPoints seminar løb af stablen.

Søauditorierne i Universitetsparken er for det meste kun fyldt med professorer og studerende, men til og med lørdag kan hr. og fru Danmark møde op til en række forelæsninger om demokratiets udfordringer.

Michael Böss stiftede MatchPoints seminar i 2007, og har siden da været leder af seminaret. Han ser seminaret som en naturlig del af universitetets virke:

 “I Danmark har vi en lang tradition for folkelig oplysning, som er vigtig for en kvalificeret demokratisk debat,” siger han.

I en tid hvor blandt andet Penkowa-sagen har fyldt meget i mediebilledet, ser Michael Böss også seminaret som god pr for universitetet:

 “Offentlige institutioner der lukker sig om sig selv, mister befolkningens tillid.”

Jørn Heldager er taget hele vejen fra København, sammen med sin søn, som studerer filosofi på Københavns Universitet. Selv har han ikke meget med den akademiske verden at gøre, er han indtil videre begejstret for arrangementet:

“Der var et højt akademisk niveau derinde, og det var tankevækkende at få sat nogle ting i relief”.

Ud over de 56 forelæsninger som kører torsdag-fredag-lørdag i dagtimerne, er der i aften en stor debat om mediernes rolle i demokratiet. Her deltager så prominente navne som Mette Bock (LA), Kristian Jensen (V), Morten Messerschmidt (DF), mediejurist Roger Buch og journalist Niels Krause-Kjær, samt mange flere.

Jørn Heldager er dog ikke sikker på, at de kan hamle op med dagens andre foredragsholdere:

“Jeg er spændt på at se hvordan det forløber i aften med de plathoveder.”

Hvis du er interesseret i at melde dig til arrangementerne i morgen og lørdag, kan du gøre det her.

One thought on “Demokrati til debat på Aarhus Universitet”

 1. Før man kan finde mulige løsninger på ”Demokratiet i krise”, må man have en fælles historie. Jeg vil skitsere min anskuelser.
  Og gerne diskutere historien, der har ført os frem til i dag.
  – Gen teknologien resultater tyder på at vi alle – uden for Afrika – er beslægtet med to stammer fra Afrika for kun 70.000*( år siden. Mens to nabostammer i Afrika ofte er meget lidt beslægtede.
  – Så vi i Vesten er alle beslægtede med ”Adam og Eva”, der spiste af æblet, rødmede og skjulte deres køn (Vi blev omskåret; vi skulle ikke styres af lyst). Men i stedet af en religion (tro, tabuer, De10bud, pligter, ansvar, … ), med en Gud der er flyttet højt op i himlen, så vi kunne rejse, og med griskhed udnytte alle ressourcer på vor vej, uden at genere vores Gud oppe i himlen.
  – Nabostammer der ikke beskyttet deres køn, lever stadigt efter lyst, fra dagen til vejen. ”Don´t worry be happy”.
  – På 70.000 år = 3000 generationer har vi med en strategi formået at dominere hele jorden.
  Gennem de sidste 100 år er vores ur-strategi sat ud af drift, og her tænker jeg på:
  1: Lægevidenskaben har forhindret at de stærkeste gener overlever.
  2: Som befolkning lader vi os ikke længere regere. Vi tillægger ikke vertikalerne værdi: Religion, Pligter, Ansvar, Dyder, Myndighed, … **) . Men vi flyder rundt efter horisontalerne (de kvindelige værdier) og egen lyst, behov, ansporet af en ukontrollabel strøm af reklamer.
  3: Vores Ur-strategi tager ikke hensyn til at vi vil få akut mangel på plads og ressourcer.
  4: Vores Ur-strategi tager ikke hensyn til at vi kan ødelægger det miljø, vi selv er del af.
  Upåagtet at problemer konstant har været debatteret af ånds eliten, har vores demokrati ikke formået at diskutere og handle seriøst på at forudsætningerne for vores strategi er ændret.
  Vi kan starte her med at skrive en opskrift på, hvordan ”Det ordentlige Menneske” får rum i vores demokrati***).
  NB: Jeg tror den manglende debat – om de enorme udfordringer – er fordi de fleste ledere er ”villet psykopater”, der af ”snæversyn” standser den seriøse debat og sabotere handling, for at varetage egne interesser: ”Det gælder om at få, – mens der endnu er noget at få”.
  – Lederne sætter ”De ordentlige Mennesker”, der måtte være tilbage, ud af drift, ved at stresse dem.
  *) 70.000 år læst maj 2011 fra http://www.bionyt.dk/ejabon/2991FM_ART01.asp
  **) Fra “Det ordentlige menneske” af Henrik Jensen 2009.
  ***) This book is a primer on applying strategic nonviolent action in real campaigns http://www.canvasopedia.org/legacy/files/various/Nonviolent_Struggle-50CP.pdf

Comments are closed.