Din buslinje forsvinder

Linje 11 Nydamsvej. Foto: Lasse Bak Mejlvang

Anne-Lise Jensen står op venter på sin 11’er, som hun gør hver formiddag. Hun er efterlønner og tager bussen ind til byen for at holde sig i gang og købe ind. Hun er noget urolig ved, at hendes bus snart forsvinder.

Af Jonas Holm Andersen

Den bus, du tager hver morgen, for eksempel rute 11 fra Vejlby, og alle andre ruter du kender fra det aarhusianske byliv forsvinder, når du kommer tilbage fra sommerferie d. 8. august.

Efterlønneren Anne-Lise Jensen, der hver dag bruger linje 11, er nervøs for de nye ruter:

”For os, der er ved at blive gamle, er det livsvigtigt, at bussen stopper tæt på. De fleste 80-årrige damer kan ikke bære deres indkøb 400 meter, så på den måde isolerer de nye ruter de dårligt gående.”

Byrådet besluttede tilbage i august 2010 en radikal ændring af busruterne.

Målet med den nye plan er, at 70 procent af byens borgere skal have max. 400 meter til et stoppested. Derudover var målet at finde 30 millioner kroner i besparelser på bustrafikken årligt. Ifølge ruteplanlægger i Afdelingen for Teknik og Miljø, Ango Winther, er begge mål nået.

”Med de nye ruter vil århusianerne både opleve at komme hurtigere fra a til b, og de vil slippe for mange af de upraktiske omveje gennem villakvarterer. At det så også er billigere, er jo ingen skade til.”

I fremtiden skal vi vende os til bus nummer 2A eller 6A i bybilledet. Disse busser vil i dagtimerne køre cirka hvert femte minut.

Ups, der mangler 30 millioner

Besparelsen, på de 30 millioner kroner årligt, bliver dog i første omgang ædt op. Forvaltningen havde nemlig ikke fået medregnet, at der skal nye busskure og omlægges cykelstier som en konsekvens af ruteomlægningen. Derfor måtte Teknik og Miljø til byrådsmødet i går bede byrådet om 30 millioner til disse udgifter.

”Det ser selvfølgelig lidt ærgerligt ud, men det er en engangsudgift, besparelsen på ruterne er jo hvert år,” siger Ango Winther.

I løbet 14 dage ligger der konkrete køreplaner klar på midttrafik.dk

Allerede nu kan du se de nye busruter her